Tekenencefalitis

Wij hebben vernomen dat er in de regio, Tsjechische Karst (: Praag, Zbraslav, Dobřichovice) waar ons buitenlands kamp zal doorgaan, een verhoogd risico is op tekenbeten met kans op hersenvliesontsteking. Wij vinden het belangrijk om jullie hier zo goed mogelijk over te informeren.

Gelukkig kan men zich laten vaccineren om beschermd te zijn tegen tekenencefalitis, met het vacin FSME- IMMUN™. Hiervoor zijn er wel drie inentingen nodig. Tussen deze injecties is er een bepaalde tijd nodig, in totaal is dit zes maanden. Het is dus belangrijk dat de kinderen zo snel mogelijk beginnen aan de vaccinatie, anders zullen ze niet optimaal beschermd zijn tegen dit virus.
Deze inentingen kosten ongeveer 3 x € 44, hiervan wordt er een deel terugbetaald door je ziekenfonds. De meesten ziekenfondsen betalen een bedrag terug per kalenderjaar. Het is dus beter om nog dit jaar de eerste inenting te laten plaatsen.

Natuurlijk blijft het u keuze om al dan niet te vaccineren. Toch willen we het belang van deze inenting benadrukken. Omdat de gezondheid van onze leden een hoofdprioriteit is voor ons, hebben we beslist om een bijkomende tegemoetkoming te voorzien, voor wie zich laat inenten. Dit is € 20 per lid. Een formulier voor deze extra terugbetaling evenals de regels om dit bekomen kan je iets verder lezen.

Meer info

Tekenencefalitis (‘Tick-borne encephalitis’ of TBE) of FSME (Frühsommer Meningo-enzephalitis) is een infectie die voorkomt in streken waar besmette teken voorkomen die als vector voor het virus functioneren en van dieren die als gastheer voor de teken optreden.

Meer info

Terugbetaling

verschilt per ziekenfonds zoals bijvoorbeeld:

CM betaalt jongeren de aankoopprijs terug van een aantal reisvaccins, met een maximum van € 25 per kalenderjaar

Bij OZ: Ontvang tot € 10 per persoon per kalenderjaar terug voor de kosten van de aankoop van alle mogelijke vaccins (o.a. reisvaccins, griepvaccins en vaccins tegen baarmoederhalskanker, pneumokokken).

Bij Partena krijg je per aankoop 80% terugbetaald, met een maximum van € 25 per jaar.

Hoe terugbetaling van het ziekenfonds bekomen?

Enkel voor vaccinatie door je huisarts

  • Vraag de nodige voorschriften bij je huisarts
  • Vraag bij aankoop van het vaccin aan de apotheker een BVAC-attest.
  • Bezorg het attest aan je ziekenfonds
  • Bezorg het ingevulde formulier aan je ziekenfonds
  • De tegemoetkoming wordt op je rekening overgeschreven.
     

Vragen?

Hoe de tegemoetkoming van Chiro Vorselaar ontvangen?

De terugbetaling zal gebeuren via het enveloppensysteem zoals vermeld op de pagina over het buitenlands kamp!

Meer informatie via:

FAQ (frequently asked questions) inventing tekenencefalitis

Heb je nog een veelvoorkomende vraag die hierboven niet bijstaat? Stel ze dan hieronder.